Titel: Snabbskjuts.

Meddelare: Hemmansägare Nils Anton Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

En son till "Källsjökälinga" var på väg hem från skolan i Vallen en kväll. Då han kom upp på landsvägen ett stycke, hörde han en åkare komma efter. Han steg på sidan, för att skjutsen skulle få fara förbi. Då denne kom mitt för pojken, stannade den, och den, som körde sade till pojken, att stiga bakpå, så skulle han få åka. Pojken kände icke mannen, men han lade märke till att hästen var alldeles kolramande svart.. Han steg på, och det bar iväg. Efter endast några få ögonblick kom de till en brant backe. Hästen började gå sakta och draga tungt. Pojken steg av för att gå uppför backen. I detsamma var skjutsen borta, som om den aldrig funnits till. Då pojken såg närmare efter, befann han sig här i Flärke, och hit är det en gammal svensk mil från Vallen. - Källsjö-kälinga ansågs vara en riktig häxa, och man har trott, att den där skjutsen var ingen mer och ingen mindre än fan själv, som hon skickat pojken i möte, så att han skulle komma hem bekvämt och fort.